Archive

Nu i dagarna gick första delen av Entreprenörskapsveckorna av stapeln. Evenemanget anordnas av Alexandersoninstitutet och Campus Varberg och siktar på att inspirera och motivera både studenter och företag inom entreprenörsskap och företagande.

I år fick Potential.vbg möjligheten att hålla ett av eventen och lät två av våra entreprenörer berätta om sin process. Resultatet blev massor av tips till andra som vill ge sig in på samma bana.

– Det är så himla kul att äntligen få köra ett event igen, även om det blev digitalt, säger Linda Björk, verksamhetschef på Potential.vbg.

 

Först ut – Arium AB
Andreas Karlsson är inne i inkubatorprocessen just nu med sitt företag Arium AB, som tillverkar skräddarsydda inredningar till bland annat verktygsvagnar, fotoutrustnings- och vapenväskor. Själva företaget startade för två år sedan, men redan innan dess hade Andreas börjat att ta fram de verktyg som idag används i produktionen.

– Teknik är ett av mina största intressen och det känns kul att ge sig in i en ny bransch. Jag vill försöka bygga upp en helt ny genre, berättar Andreas.

Fokus för företaget ligger just nu på att utveckla och förfina produkten för att kunna nå en ännu bredare kundkrets.

 

En företagsidé som föddes ur ett eget behov
Nästa talare, Inger Nedergården, med sitt företag Kingers Import tog sedan vid och berättade mer om sin idé att importera hållbara hästprodukter från USA. Inger tog hjälp av Potential.vbg för att få igång sin verksamhet och står nu helt på egna ben.

– Att det blev hästprodukter var lite av en slump och för att jag behövde dem själv till min häst, berättar Inger.

Det började med att Inger hittade en rengöringsprodukt från Galloping Goop som hon tyckte var fantastisk men som sedan slutade säljas i Sverige. Hon saknade produkten så pass mycket att hon tog kontakt med deras återförsäljare i Australien och idag har Kingers Import ensamrätt på varumärket Galloping Goop i Sverige. Kingers Import är idag distributör för hela Norden.

 

Två entreprenörer – massor av tips!
Under Entreprenörsveckorna berättade både Inger och Andreas om sina företag och gav tips på hur man kan tänka när man funderar på att starta ett företag. Många går runt med idéer i huvudet och både Andreas och Inger uppmanar folk till att våga testa dem.

– Om man inte gör det så tror jag att man ångrar sig, säger Inger. Har man en idé tycker jag absolut att man ska testa den, det finns ingen anledning att inte göra det.

Trots att de båda verkar inom väldigt skilda branscher så är de eniga om att det är viktigt att ha en passion och ett stort intresse för bolagets kärna. Båda menar också att man måste vara beredd på att det kommer motgångar, ingenting sker helt friktionsfritt men det är också smällarna som gör att man växer.

– Tro inte heller att du kan allt själv, våga ta hjälp! uppmanar Andreas.
Det är också viktigt att våga möta kunden tidigt i processen, man behöver inte vänta tills allt är färdigt och att det ser perfekt ut innan första steget in på marknaden.

– Vila inte på hanen, det är bara att köra! avslutar Andreas.

 

Vill du höra mer om Andreas och Ingers process? Båda två finns intervjuade i Potential.vbg’s podd som du hittar här på Spotify!

 

 

 

 

Andreas Karlsson.

 

Inger Nedergården.

 

 

 

 

 

I dagarna, i takt med att pandemin började tillåta det, har Niklas Angmyr flyttat in i Potential.vbg’s nya lokaler för Open Space. Det nya kontorshotellet Ventilo 2.0, där Potential.vbg numera huserar, erbjuder allt från uthyrning av platser och kontor till ett stort co-working space (Open Space) för entreprenörer. Ventilo 2.0 erbjuder också tillgång till elbilspool. Niklas nyttjar Open Space för sin comeback!

Niklas jobbar främst med verksamhets- och organisationsutveckling, där han hjälper företag att skapa ”rätt” organisation genom att anpassa och uppdatera sätten de arbetar på. Han är inte ny som entreprenör, men har bestämt sig för att återstarta sin konsultverksamhet som legat stilla de senaste åren. Tidigare har Niklas jobbat med Göteborg som utgångspunkt men nu siktar han på att etablera sig i Varberg med omnejd.

– En av de stora fördelarna med kontoret är att det underlättar processen att skapa och utveckla ett lokalt nätverk, berättar Niklas Angmyr.

Utöver de rent praktiska fördelarna som att det är fina och fräscha lokaler med bra villkor, tycker Niklas att det är spännande att komma i kontakt med andra företag i tidiga skeden.

– Lokalerna blir mer än bara en plats, det blir en tillgång till brainpower. Det hjälper en att hamna i rätt mindset, säger Niklas och fortsätter med att lyfta fram Linda Björks roll som inspiratör. Linda är inte bara är positiv och hjälpsam utan också är väldigt bra på att vrida på idéer och se saker på nya sätt.

Vi på Potential.vbg’s redaktion önskar Niklas lycka till med sin nya satsning och ser fram emot att hänga med Niklas Angmyr på Open Space nu när pandemin börjar lätta lite.

 

Vill du också sitta i Potentials lokaler?
Hör av dig till Linda Björk på info@potentialvbg.se!

 

Niklas Angmyr.

Är ert företag i behov av ett kapitaltillskott?
Vill du veta mer om företagande och affärsutveckling?
Vill du inspireras av framgångsrika entreprenörer och investerare?

Onsdag 7 oktober är det dags för tredje upplagan av Varbergs Draknäste! I sann tech-anda möts entreprenörer, investerare och företag för att nätverka, få kapitaltillskott och pitcha sina idéer på scen framför en investerarpanel.

PROGRAM
15:00 Insläpp och mingel
15:30-16:30 Pitcharna börjar
16:30-16:50 Juryn överlägger
17:00 Presentation av vinnare
17:00-17:30 Avslutning

Anmäl dig nu!

Är du dessutom intresserad av att pitcha på scenen inför en investerarpanel? Skicka ett mail till linda@potentialvbg.se innan den 25 september. Märk mailet med “Pitch Draknästet”.

Välkommen att anmäla er till Varbergs Draknäste på följande länk: https://connectsverige.se/kalendarium/varbergs-draknaste-2/

Detta investerarevent kör Potential.vbg ihop med Connect och Campus den 22/10.

 

Boka din plats nu!

Varbergs Draknäste

22 oktober kl 14.30-18.30

Plats: Campus Varberg, Studentarean

Aktiviteten är kostnadsfri, vid utebliven avanmälan debiteras 250:-.

Svarar du JA på någon av dessa frågor så ska du anmäla dig till Varbergs Draknäste den 22 oktober!

-Har ett bolag som söker kapital?
-Vill veta mer om spännande start-ups i Varberg?
– Har kapital och kompetens att investera i nya bolag med hög tillväxtpotential?
-Älskar programmet Draknästet på TV?
-Vill få feedback på din affärsidé, produkt, innovation eller tjänst?

Program:
14.30-15.00 Registrering och tilltugg
15.00 Föreläsning av Wellify som berättar om sin tillväxtresa och hur de hittat kapital lokalt i Varberg
15.30 Intervju med investerarpanelen kring vad de tittar på då de letar investeringar och tips till entreprenörer som är intresserade av denna typ a finansiering.
16.00 Draknäste med pitchande bolag
17.00 Mingel i expot bland montrarna
17.30 Bästa monterföretaget pitchar och investerarnas vinnare koras. Diskussion om hur vi utvecklar kapitalmarknaden i Varberg.
18.30 Avslutning

Eventet är öppet för alla som är intresserade! Anmäl dig här innan den 15e oktober!

Är du intresserad av att pitcha på scenen eller ställa ut i epox så mejlar du linda@potentialvbg.se innan den 8 oktober.

Har du frågor om eventet kontakta: linda@potentialvbg.se

 

 

 

 

 

 

Du få detta antingen för att du deltagit i någon av Connects processer, är eller har varit medlem/partner i Connect eller visat intresse för vår verksamhet på vår hemsida, i personliga möten eller på seminarier.

Vi matchar Entreprenörer med Kompetens och Kapital från Näringslivet. Vi skapar Tillväxt.

Avanmäl dig från dessa utskick

VARBERG, den 1:a september, 2017. Idag tillträder Linda Björk som Inkubatorchef på Potential.vbg. Hon kommer senast från Sågeriet Tillväxtcentrum i Göteborg som bistår kvinnliga entreprenörer, och har dessförinnan en gedigen karriär inom Exportrådet (Business Sweden). I sin profession har Linda jobbat med både start-ups och storföretag, och såväl lokalt som internationellt. Hon tar över efter Jannike Åhlgren som har fullbordat sitt uppdrag att etablera verksamheten.

 

”Jag har längtat efter att börja på Potential.vbg”, säger Linda Björk. ”Redan under första verksamhetsåret har det bekräftats att Varberg har ett starkt underlag med entreprenörer som kan och kommer att bygga framgångsrika företag med en potential som sträcker sig bortom kommunens gränser.”

 

Potential.vbg bildades i början av 2016 med 20 miljoner kronor i kapital från Sparbanksstiftelsen Varberg, vilket försörjer verksamheten under dess inledande fem år. Potential.vbg främjar nyföretagande som skapar värde för Varbergs näringsliv. Detta gör man genom att stötta nytänkande entreprenörer och affärsidéer vilket är ett steg i att realisera kommunens vision om Varberg som ’Västkustens kreativa mittpunkt’. Potential.vbg driver en företagsinkubator som tillhandahåller kunskap och kontakter, och som har möjlighet att bidra med riskkapital.

 

”Vi är väldigt nöjda med rekryteringen av Linda”, säger Jon Lindén, styrelseordförande i Potential.vbg. ”Potential.vbg står inför nästa fas och Linda besitter en massa kunskap och erfarenhet som kommer att vidareutveckla verksamheten.”

 

För mer information, besök www.potentialvbg.se eller kontakta Linda Björk på linda@potentialvbg.se eller 0704-670 672.

 

Om Potential.vbg

Potential.vbg är en stiftelse som bildades 2016 med kapital från Sparbankstiftelsen Varberg. Potential.vbgs uppdrag är att stötta entreprenörskap som har värdepotential och som bidrar till Varbergs näringsliv samt visionen om Varberg som ”Västkustens kreativa mittpunkt”. Genom att tillhandahålla kunskap, kontakter och riskkapital bistår Potential.vbg entreprenörer under uppstarten av nya verksamheter. För mer information, se www.potentialvbg.se.

VARBERG. Entreprenören Elin Lundén belönades med Crowd Award, det vill säga publikens pris, vid gårdagens regionsfinal av Venture Cup som gick av stapeln i Lisebergshallen, Göteborg. Regionsfinalen föregicks av en tuff urvalsprocess där Digital Tipspromenad placerade sig topp två bland bidragen i Västsverige.

 

”Det är ju fantastiskt kul och smickrande att publiken tyckte att vår digitala tipspromenad var bäst”, säger Elin Lundén. ”Naturligtvis hade jag gärna vunnit Venture Cup och juryns stora pris, men detta ger mig en stark tilltro till att jag har en affärsidé med potential.”

 

Venture Cup bildades 1998 på initiativ av McKinsey i samarbete med Chalmers, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup är Sveriges ledande affärsidétävling och segrarna i regionsfinalerna belönas med 100.000 kronor.

 

”Som jag ser det belönades Elin med något mycket bättre än pengar”, säger Jannike Åhlgren på Potential.vbg. ”Crowd Award är en bekräftelse på att kunderna förstår och vill ha det som Digital Tipspromenad erbjuder, vilket är viktigare för nystartade företag än alla former av utmärkelser.”

 

Elin Lundén är en av dem som deltagit i, utvecklat och haft nytta av det forum som Potential.vbg skapar för startupbolag och entreprenörer. Här kan man hitta inspiration och stöd från likasinnade, och få råd, kontakter och riskkapital från Potential.vbg. ”Potential.vbg har gett mig ett sammanhang och motivation att våga tro och köra på med mina entreprenörsdrömmar”, säger Elin Lundén.

 

För mer information, besök www.potentialvbg.se eller kontakta Jannike Åhlgren på jannike@potentialvbg.se eller 0704-670 672.

 

 

Om Potential.vbg

Potential.vbg är en stiftelse som bildas med kapital från Sparbankstiftelsen Varberg, där syftet är att stötta nyföretagande som skapar värde för Varbergs näringsliv och bidrar till att realisera visionen om Varberg som ”Västkustens kreativa mittpunkt”. Genom att tillhandahålla rådgivning, kontakter och riskkapital kan Potential.vbg bistå entreprenörer under uppstarten av nya verksamheter. För mer information, se www.potentialvbg.se.

VARBERG Den nystartade företagsinkubatorn Potential.vbg flyttar in i det nybyggda Kreativa Kontoret, även känt som Ventilohuset, på Birger Svenssons väg i Varberg. Gatuplan är företagshotell med mötesrum och kontorslösningar för små och nystartade företag.

 

”Att sitta i Kreativa Kontoret rimmar med att vi förverkligar visionen om Varberg som Västkustens kreativa mittpunkt”, säger Jannike Åhlgren, operativ chef för Potential.vbg. ”Detta är en inspirerande miljö med intressanta bolag i en positiv miljö. Jag har träffat såväl potentiella inkubatorföretag som samarbetspartners bland de övriga hyresgästerna.”

 

”Potential.vbg passar perfekt i Kreativa Kontoret”, säger Mats Rydholm, VD för Maleryd Fastigheter som deläger och driver Kreativa Kontoret. ”Varberg behöver en aktör som driver och utvecklar den lokala startup-scenen, och som fastighetsägare ser vi gärna att det startas nya intressanta företag som är med och sätter Varberg på kartan.”

 

Avtalet trädde i kraft den 1:a februari och Potential.vbg har redan flyttat in. I de fall inkubatorföretagen har behov av kontor så kommer de att erbjudas plats i Kreativa Kontorets kontorshotell. Här avser Potential.vbg även köra sina evenemang och aktiviteter.

 

”Vi vill verka tillsammans med näringslivet. Därför känns det rätt att flytta in i ett kontorshotell istället för att bygga upp en fristående inkubator. Detta är en stimulerande miljö för våra inkubatorföretag där de kan utvecklas tillsammans med andra företag. Kontoret blir epicentrum för verksamheten, så kom gärna förbi på en kaffe för att diskutera entreprenörskap och affärsidéer”, avslutar Jannike Åhlgren.

 

För mer information, besök www.potentialvbg.se eller kontakta Jannike Åhlgren på jannike@potentialvbg.se eller 0704-670 672.

 

Om Potential.vbg

Potential.vbg är en stiftelse som bildas med kapital från Sparbankstiftelsen Varberg, där syftet är att stötta nyföretagande som skapar värde för Varbergs näringsliv och bidrar till att realisera visionen om Varberg som ”Västkustens kreativa mittpunkt”. Genom att tillhandahålla rådgivning, kontakter och riskkapital kan Potential.vbg bistå entreprenörer under uppstarten av nya verksamheter. För mer information, se www.potentialvbg.se.

Potential.vbg är en stiftelse som bildas med kapital från Sparbankstiftelsen, där syftet är att stötta nyföretagande som skapar värde för Varbergs näringsliv, och som bidrar till att realisera visionen om Västkustens kreativa mittpunkt.

 

VARBERG, den 21 januari, 2016. Idag lanseras företagsinkubatorn Potential.vbg. Vbg står för Varberg och inkubatorn ska främja nyföretagande som skapar värde för Varbergs näringsliv. Stöttandet av nytänkande affärsidéer är ett steg i att realisera visionen om Varberg som ’Västkustens kreativa mittpunkt’. För detta har Varbergs Sparbank, genom Sparbanksstiftelsen Varberg, garanterat minst 20 miljoner kronor över fem år för att finansiera driften och bistå med kapital till Potential.vbg.

 

I en unik satsning, där fokus ligger på att skräddarsy och finansiera planer som stöttar och accelererar uppstarten av nya verksamheter utifrån varje företags individuella behov, erbjuder Potential.vbg råd, kontakter och riskkapital till de företag som kvalificerar sig.

 

Detta arbetssätt ställer höga krav på erfarenhet och kompetens, vilket säkerställs genom rekryteringen av Jannike Åhlgren som Operativ Chef för verksamheten. Jannike kommer närmast från rollen som Näringslivschef och VD för Marknad Varberg.

 

”Jag vill fortsätta jobba med Varbergs näringsliv, och här finns en fantastisk möjlighet att göra det”, säger Jannike om Potential.vbg. ”Nu är det full fart framåt. Vi sitter inte och väntar på att idéerna ska ramla in, utan söker aktivt där vi tror att dom finns, såsom på större företag, bland jobbpendlare till Göteborg och bland utflyttade Varbergare. Vi söker affärsidéer med värdepotential, som är nytänkande och som kan och vill växa sin verksamhet utanför Varbergs kommungräns. Individerna är centrala i alla verksamheter och vi håller dem i handen när de tar steget in i entreprenörsvärlden. Vi hjälper dem att snabba upp de första stegen att etablera en ny verksamhet.”

 

”Pengarna från Sparbanksstiftelsen ger oss möjlighet att bygga långsiktigt med fullt fokus på entreprenörernas behov”, säger Jon Lindén, styrelseordförande i Potential.vbg. ”Som återfallsentreprenör är jag jätteglad att vi kan realisera detta i Varberg. Att starta bolag är en emotionell berg-och-dalbana där man hela tiden måste fatta en massa beslut och där man kastas mellan hopp och tvivel. Jag tycker inte att det startas tillräckligt många nya spännande bolag i Varberg, och jag är övertygad om att Potential.vbg kommer att göra en skillnad här.”

 

En av initiativtagarna till Potential.vbg är Per Richardsson, VD för Varbergs Sparbank. ”Vi vill göra mer för Varbergs näringsliv”, säger Per. ”Näringslivet är motorn i samhället. Varberg har ett fint näringsliv, och med Potential.vbg ämnar vi skjuta in lite raketbränsle som får det att hända mer och pratas mer om Varberg som näringslivs- och entreprenörsstad.”

 

För mer information, besök www.potentialvbg.se eller kontakta Jannike Åhlgren på jannike@potentialvbg.se eller 0704-670 672.

 

Om Potential.vbg

Potential.vbg är en stiftelse som bildas med kapital från Sparbankstiftelsen Varberg, där syftet är att stötta nyföretagande som skapar värde för Varbergs näringsliv och bidrar till att realisera visionen om Varberg som ”Västkustens kreativa mittpunkt”. Genom att tillhandahålla rådgivning, kontakter och riskkapital kan Potential.vbg bistå entreprenörer under uppstarten av nya verksamheter. För mer information, se www.potentialvbg.se.

 

Pressbild: Jannike Åhlgren

Pressbild:
Jannike Åhlgren

 

Pressmeddelande som PDF