”Att arbeta med stiftelsen har varit det roligaste jag har gjort”

Varbergs Sparbank fokuserar på att ge tillbaka till samhället genom att stödja lokala projekt och initiativ. Detta kallas sparbanksidén och det har varit en viktig del av bankens verksamhet i många år.

År 2000 instiftades Sparbanksstiftelen och vi har träffat Jan Inge Lyckberg som är Verkställande Tjänsteman. "När det började år 2000", berättar Jan Inge "var det en epokgörande omställning för banken som ombildats till ett aktiebolag och behövde en ägare". Stiftelsen bildades och blev ett verktyg för att återinvestera bankens vinster i det lokala samhället i Varbergs kommun, alltid med sparbanksidén som ledord.”

Jan Inge som har haft en central roll i detta arbete berättar innan vi hunnit slå oss ned i ett bankens konferensrum hur roligt han funnit sitt uppdrag. Undertecknade kan intyga att detta märks mer än väl! Genom hela sin karriär, helt från början i banken 1975 fram till sin nuvarande ställning i stiftelsen, har han sett glädjen i att få vara med och bidra till samhällets välfärd. Han berättar att varje beslut om stöd och varje projekt som stiftelsen bidragit till varit en källa till glädje. Hans och stiftelsens arbete, som han beskriver som det roligaste och mest betydelsefulla han gjort, att genom stiftelsen få agera som det fundament som möjliggör att vinster cirkulerar tillbaka till samhället har gjort skillnad.

Med över två decenniers aktivitet har Sparbanksstiftelsen beviljat bidrag som totalt uppgår till mer än en halv miljard kronor! Stiftelsens bidrag över åren har haft stor inverkan på samhället. Från bland annat bredbandsprojekt på landsbygden till stöd för grön energi och att göra kultur mer tillgänglig har stiftelsen aktivt och kontinuerligt bidragit till att forma ett bättre Varberg.

Om Potential VBG, som stiftelsen investerat i sedan starten 2016, fyller Jan Inge i, ”det var med denna anda av att "ge tillbaka" som idén om Potential VBG, en företagsinkubator, blev verklighet. Syftet var att främja lokalt näringsliv och entreprenörskap i Varbergs kommun utan att snedvrida konkurrensen. Istället för att stiftelsen skulle ge bidrag till enskilda näringsidkare, blev Potential VBG den plattform som kunde stödja lokala entreprenörer och affärsidéer som kan generera lokal tillväxt och utveckling. Vårt sätt att stötta näringslivet.

På frågan om vad han tror attraherar så många med just Varberg framhäver han Varbergs starka entreprenöriella anda och stadens attraktiva livsmiljö (och vi kan förstås inte annat än att hålla med) som de huvudsakliga skälen till att entreprenörer och företag dras till staden, helt enkelt som vår slogan säger - Varberg inspirerar. "En levande och ständigt utvecklande stadsmiljö är precis vad som behövs för att hålla idéerna flödande och företagen kommande", säger han.

Nästa år ska Jan Inge - då 70 år fyllda - lämna över till en efterträdare. På frågan om hur han kommer se tillbaka på tiden i banken och på hans arbete med Sparbanksstiftelsen så svarar han, ”att arbeta med stiftelsen har varit det roligaste jag har gjort, det är faktiskt den roligaste perioden i hela mitt yrkesverksamma liv. Att få vara en del av att ge tillbaka till samhället på det här sättet har helt enkelt inte varit något annat än fantastiskt.

Vi säger tack till Jan Inge för en mycket inspirerande pratstund.

Är du intresserad av att bli en del av inkubatorn, läs mer här.

Föregående
Föregående

”Det är viktigt att uppmuntra till entreprenörskap”